In juli 2014 ging ik met Sjon, Joost en Ingrid naar Tanzania.
We hebben eerst een driedaagse trektocht gemaakt door het Arusha nationaal park, inclusief een beklimming van de Mount Meru (4566m).
Vervolgens zijn we naar de Kilimanjaro gegaan. De Kilimanjaro is de hoogste berg op het Afrikaanse continent. We hebben de Lemosho route gevolgd. Een prachtige trektocht van in totaal zeven dagen.
We liepen door verschillende vegetatiezones: regenwoud, savanne, hoogveenlandschap, toendra, en vervolgens steen (en stof) en nog een beetje gletsjer. De top is 5895m hoog. Dankzij ons goede acclimatisatieprogramma ging de beklimming ons gemakkelijk af.
Maar dat gold niet voor vele anderen. We hebben nogal wat zieke mensen gezien, sommigen liepen er volledig verdwaasd bij. Veel organisaties bieden de tocht voor vier of vijf dagen aan.
Veel te kort voor een verantwoorde acclimatisatie. Op deze manier haalt minder dan de helft van de mensen de top en velen die wel boven komen voelen zich dusdanig beroerd dat ze niet kunnen genieten van de wandeling. Soms gaat het ernstig mis: per jaar sterven er ongeveer 10 toeristen en 20 dragers op deze berg aan hoogteziekte.
De route op de Kilimanjaro
De Lemosho route:
1: Lemosho startpunt (2350 m.) naar Big Tree Camp (2750 m.)
- Hoogteverschil: 400 meter
- Looptijd: 2 uur
Na een heerlijke lunch lopen we door het regenwoud. De bomen zijn bedekt met mossen en we zien prachtige planten. Big Tree Camp is een comfortabele kampeerplek tussen de bomen.
2: Big Tree Camp naar Shira 2 (3850 m.)
- Hoogteverschil: 1100 meter
- Looptijd: 8 uur
Grotendeels gelijkmatige stijging, maar ook steilere stukken en op en neer gaand terrein. Vanuit het regenwoud naar het veel schaarser begroeide Shira-plateau. Het kamperen is hier al een stuk spartaanser: wind, kou, stof.
3: Shira 2 via Lava Tower (4600 m.) naar Barranco Camp (3950 m.)
- Hoogteverschil: 750 meter stijgen, 650 meter dalen
- Looptijd: 5 uur
Gelijkmatige stijging naar Lava Tower waar bijna niets meer groeit. Voor de Lava Tower komen we op de Machame route. Deze route volgen we vanaf nu. Na de Lava Tower volgt een vrij steile afdaling naar de schitterende Barranco vallei met gigantische cactussen. We kamperen onder een steil stuk van de Kilimanjaro die hier hoog boven ons uit torent.
4: Baranco Camp naar Karanga Camp (4050 m.)
- Hoogteverschil: 400 meter stijgen, 300 meter dalen
- Looptijd: 4 uur
Steile klim door de Barranco muur. Daarna redelijk gelijkmatige afdaling met een paar tegenstijgingen. Op de lagere delen en dicht bij een stroom groeien nog bomen, verder is het woestijnachtig.
5: Karanga Camp naar Barafu Camp (4600 m.)
- Hoogteverschil: 450 meter stijgen
- Looptijd: 3 uur
Gelijkmatige stijging door een woestijnachtig landschap naar het hoogtekamp onder de Kilimanjaro. Water is hier niet meer te vinden, dat moet dus door de dragers meegenomen worden. Tussen de rotsen staat ons kamp aardig beschut. Het is een vrij drukke kampplaats. Ook de mensen die de Mweka route volgen, kamperen hier.
6: Barafu Camp naar Kilimanjaro (5895 m.) en afdalen naar High Millenium Camp (3800 m.)
- Hoogteverschil: 1300 meter stijgen, 2100 meter dalen
- Looptijd: 10 uur
We vertrekken iets na één uur. Grotendeels enigszins steile doch gelijkmatige stijging over een stoffig pad tot Stella Point op 5750 m. Het is dan inmiddels licht. Het uitzicht is prachtig. Vervolgens nog slechts licht stijgend naar Uhuru Peak (Kilimanjaro) op 5895 m. Vanaf de top kijk je de grote krater in. Er is nog wat sneeuw. Men denkt dat er over zo'n 10 jaar geen sneeuw meer op de top zal zijn. Er volgt een stoffige afdaling. Uiteindelijk zitten we in High Camp weer tussen het groen.
7: High Camp naar Mweka Gate (1600 m.)
- Hoogteverschil: 2200 meter dalen
- Looptijd: 5 uur
De omgeving wordt steeds groener en vochtiger. Door de vochtigheid veel gladde stukken. We zien reusachtige varens, lianen etc. Terug naar de bewoonde wereld. Na een heerlijk Kilimanjaro-biertje kregen we ons certificaat.