HOE BELANDT EEN WATERMENS NU IN DE BERGEN?

Als kind was ik verknocht aan het water. Zwemmen, zeilen en surfen vond ik heerlijk. Door mijn vriend ontdekte ik de bergen. Onze eerste berg was de Wilder Freiger. Met stok, canvas rugzakje en gekleed in een spijkerbroek gingen we de berg op. Het bevreemdde ons wel dat anderen aan een touw zaten. Na deze berg volgden er meer, maar wel gezekerd. Naast de Alpen, ben ik in Nepal, India, Ecuador en Peru geweest. De mooiste berg die ik had beklommen was de Tocclaraju (6032m) in de Cordillera Blanca.

Op een gegeven moment vroeg René de Bos (de eerste Nederlander die op de Mount Everest heeft gestaan) aan ons of de Cho Oyu een mooie uitdaging voor ons was. Het beklimmen van een 8000-er was iets waar wij, als gewone bergbeklimmers, nooit aan gedacht hadden. Het begon toen wel te kriebelen. Mijn lief moest echter de conclusie trekken dat hij, ondanks een bijzonder goede conditie, niet goed acclimatiseerde en dat zijn grens bij de 6000 meter lag. Na veel praten besloten we dat ik wel mee zou gaan met de Cho Oyu expeditie 2009 onder leiding van René de Bos.

Na deze expeditie heb ik in 2012 een poging gedaan om de top van de Mount Everest te bereiken. Helaas moest ik vanwege een bevroren vinger voortijdig afdalen.
In 2013 heb ik via de Tibetaanse kant de Mount Everest beklommen. Op 23 mei stond ik, als derde Nederlandse vrouw, op de top van de Chomolungma. Chomolungma is de Tibetaanse benaming van de Mount Everest. Het betekent:
moedergodin van de wereld. 

In de zomer van 2014 stond ik samen met mijn lief en twee vrienden op de top van de hoogste berg van het Afrikaanse continent: de Kilimanjaro (5895m.). Dit is de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Het was een prachtige wandeling door allerlei vegetatiezones.
In het voorjaar van 2015 en van 2017 heb ik een poging gedaan om de Denali (Noord Amerika) te beklimmen. Helaas heb ik beide keren de top niet gehaald vanwege het slechte weer.

Het weer zat ook niet mee toen ik in januari 2016 een poging deed om de top van de Aconcagua (Zuid Amerika) te beklimmen. Deze twee bergen blijven dus nog op mijn wensenlijstje staan. In de zomer van 2016 heb ik de hoogste berg van Europa beklommen. Dit is niet de Mount Blanc maar de Elbrus (Rusland).

Marlies Neefjes